Vi har behov for et sted at mindes de døde
Lagt på vores-byg.dk den 22-09-2016 af Thomas
Selvom flere vælger alternative måder at blive begravet på, så viser en ny undersøgelse, at de fleste pårørende ønsker, at deres nærmeste bliver begravet på traditionel vis med en gravsten og et sted at mindesDe er ikke helt væk, men lever videre i vores tanker. Sådan tænker og siger mange, når et familiemedlem, en ven eller en anden nær relation går bort. Men for mange danskere er de gode minder om deres kære ikke nok, når det kommer til stykket. Det viser en spørgeundersøgelse fra Stenhuggerlauget i Dansk Byggeri. Her svarer seks ud af ti, at en kendt gravplads er den rigtige måde at mindes den, man har mistet.
Det behov går mod den nye tendens, hvor flere danskere vælger at få deres aske spredt ud over fx havet eller blive begravet i en skov, frem for et traditionelt gravsted på en kirkegård.
- Vi vil jo gerne vise vores afdøde nære den sidste respekt. Og for nogle er det noget man vælger, fordi afdøde har nævnt det engang for nogle år siden. Men når jeg efterfølgende snakker om den svære tid med de pårørende, hører jeg ofte, at de har fortrudt det, fordi de savner et sted, hvor de kan gå hen og fokusere på deres tanker og minder om afdøde og på den måde få bearbejdet sorgen, fortæller Rikke Nørulf, der er kirkegårdsleder for Brande-Uhre-Skærlund kirkegårde, og forklarer videre:
- Det er meget naturligt, at man gerne vil have et holdepunkt for sin sorg, fordi det gør det nemmere at styre, hvornår man vil være ked af det, fx når man besøger gravstedet, frem for hele tiden.
At danskerne helst vil have, at deres nære er begravet ved et kendt gravsted, overrasker ikke dem, der leverer det varige minde om den, man har mistet.
- Gravstenen har siden tidernes morgen været de pårørendes mulighed for at viderebringe noget af historien om deres kære, fordi udformningen og det, der står på den, er særligt for hver eneste gravsten. Det er med til, at noget af fortællingen overlever fra generation til generation, selvom dem, der kender historien, også går bort, siger oldermand i Dansk Byggeris Stenhuggerlaug, Ole Grage.